Az idei téli menetrendben 34 légitársaság járatain 104 úti cél lesz elérhető a Liszt Ferenc reptérről, az üzemeltető mintegy 12 millió utast vár idén, a legforgalmasabb célállomások London, Párizs és Tel-Aviv lettek – hangzott el a Budapest Airport csütörtöki workshopján.

Az idei évben összesen 11,8-12 millió utasra számít a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője, ez a 2016-os adatnak felel meg, 2023-ban pedig már 14 milliót várnak, amely a 2019-es rekordév forgalmának mintegy 86 százaléka lenne.

A 2022/23-as téli menetrendben 104 úticél lesz elérhető a budapesti repülőtérről, 34 légitársasággal. A korábbi évekhez képest kiesett számos oroszországi és ukrajnai útvonal a geopolitikai helyzet miatt.

Módosult a top 10 úticél, London, Párizs és Tel-Aviv került a dobogóra 2022-ben, utóbbinál a járvány előtti forgalom 94 százaléka tapasztalható.

Frankfurt visszaesett a hatodik helyre, mert a Lufthansa még nem építette vissza a járvány előtti kapacitását. Kilencven százalékra jött fel Isztambul forgalma, amelyhez az idén júniusban indult heti három Anadolujet-járat is hozzájárult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A téli menetrendben megjelenő új légitársaságok között van a Korean Air, a román Air Connect és a magyar Aeroexpress is. Október végétől visszatér az ír Aer Lingus, amely Dublinnal köti össze a magyar fővárost kezdetben heti 3, majd decembertől heti 5 járattal.

Az Egyptair heti háromra emeli kairói járatai számát, és nagyobb géptípussal, Boeing 737-800-assal közlekedik Budapestre. A Wizz Air újraindítja járatait Hurghadába és Akabába, illetve új útvonalként Funchal (Madeira) is megjelenik a téli kínálatában, a Ryanairnél pedig Lanzarote kerül be a menetrendbe.

A Budapest Airport prezentációjában beszámolt az idei fejlesztéseiről is, amelyek közül a poggyászkiadó bővítését, a kisgyermekkel utazók számára kínált szolgáltatásokat, az utasbiztonsági ellenőrzésnél végrehajtott fejlesztéseket, illetve az önkiszolgáló poggyászfeladást emelték ki, utóbbit akár a belvárosban is el lehet már végezni.