Megállapodott az európai légiforgalom szervezéséért felelős Eurocontrol az amerikai és kanadai társszervekkel, hogy a lehető legrövidebb útvonalat biztosítsák a vakcinákat szállító járatoknak.

Lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Eurocontrol az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) és a Nav Canada légiforgalmi irányító szolgálattal megállapodást kötött azért, hogy segítsék azokat a járatokat, amelyeken oltóanyagot szállítanak.

Mint írták, egyes vakcinák esetében a késés nem megengedhető, ezért január 28-tól a járatot teljesítő személyzet a repülési tervében különleges kóddal jelezheti, hogy rendkívüli áru van a fedélzeten.

Forrás: CSafe Global

Az áramlásszervezők ezt figyelembe veszik, és együttműködnek a légiforgalmi irányító szolgálatokkal.

A transzatlanti, illetve Európán belüli útvonalakon a lehetőségekhez mérten a legrövidebb, késés nélküli útvonalat kell az ilyen fuvaroknak biztosítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eamonn Brennan, a Eurocontrol főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy bár jelenleg kontinensünk légiforgalma alig 20 százaléka a 2019-esnek, és így késések sincsenek, ez a helyzet azonban meg fog változni. Amint elkezd növekedni a forgalom, ismét számítani kell arra, hogy egyes járatok késni fognak, ezt szeretnék elkerülni az oltóanyagot szállító gépeknél.

A nemzeti légiforgalmi irányító szolgálatokat már értesítették a változásról, így a repülési tervben leadott különleges kód megléte esetén az egyes országok szakemberei is tudják majd, hogy miként kell ezeket a járatokat kezelni.

Arra hívták fel a vakcinákat szállító légitársaságok figyelmét, hogy ne felejtsék el feltüntetni ezt a kódot, az amerikai és kanadai hatóságokat pedig még a repülési terv leadása előtt tájékoztatni kell. Ha a járat teljesítése közben bármilyen probléma merül fel, akkor a megszokott eljárásrend szerint kell tájékoztatni az irányító szolgálatot.