Megállapodott az európai repülőgépgyártó és a katari légitársaság az A350-esek festési hibáiról kialakult jogvitában, az érintett példányok javítása folyamatban, de a részletek titkosak.

Az Airbus lapunkhoz eljuttatott szűkszavú közlése szerint kölcsönösen elfogadott, peren kívüli megállapodás született az A350-es repülőgépek felületi hibái és az érintett példányok repülési tilalma miatt kialakult jogvitában.

Az érintett példányok kijavítására indított projekt már megkezdődött, amelyet követően a repülőgépek biztonságosan visszatérhetnek a forgalomba.

A Qatar Airways első Airbus A350-1000-es repülőgépe egy A350-900-as kíséretében. (Forrás: Qatar Airways)

A részletek bizalmasak, és a felek mostantól kezdve megszüntetik az egymással szembeni jogi követeléseiket. Az egyezség nem jelenti egyik fél felelősségének elismerését sem.

A megállapodás a közlés alapján újranyitja a lehetőségét annak, hogy a Qatar Airways és az Airbus a jövőben partnerként működjenek együtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Reuters értesülése szerint a kiegyezés részeként az Airbus visszaállította a Qatar Airways 23 darab át nem adott A350-esre és ötven A321neo-ra szóló megrendeléseit, amelyet előzőleg törölt az európai gyártó a jogvita különböző fázisaiban.

Előzmény:

Hibázott a Qatar Airways, a katari hatóság és az Airbus is az A350-esek ügyében