Október végéről december közepéig kitolta az olasz kormány az Alitaliának nyújtott állami kölcsön visszafizetésének határidejét. A sajtóértesülések úgy szólnak, hogy a cég megmentésében szerepet szánnának a vasútnak, az állam pedig 15 százalékot tartana meg.

Változatlanul bizonytalan a cég helyzete (Fotó: AIRportal.hu)

Kapott még egy kis időt a csődvédelem alatt működő Alitalia, a légitársaságnak nyújtott állami hitel visszafizetésének határidejét olasz sajtóértesülések szerint a kormány kitolta október végéről december közepére – írja az aero.de portál.

Az információk szerint az olasz kormány emellett azon is gondolkodik, hogy mindösszesen hat hónapig meghosszabbítsák a kölcsön határidejét.

A pontos megmentési terv még mindig nem ismert, de más orgánumok értesülései arról szólnak, hogy nemrég találkozott Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes és Danilo Toninelli infrastruktúráért felelős tárcavezető az ügyben.

További stratégiai partner lehetne a légitársaság fellendítésében az állami vasúttársaság is, amely szintén kaphatna részvényeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett a több európai országban már ismert rail&fly-konstrukció is létrejöhetne így, azaz a vasúti jegyet és repülőjegyet együtt megvásárlók a vonatról könnyen szállhatnának át az Alitalia járataira.

Az Alitalia szanálásához kétmilliárd eurót terveznek, amelyből kínai befektető is részesedne.

Mint megírtuk, nemrég a kormány képviselői az ázsiai országban tárgyaltak, ahol szóba hozták a légitársaság reprivatizálását is.

Egy kínai szereplőnek át kellene vállalnia a 900 millió eurós hitel visszafizetését is a finanszírozási konstrukció részeként, mindezekért cserébe 20-30 százalékos részesedést kapna az Alitaliában. Az állam 15 százalékot tartana meg magának.

Az olasz állami beruházási bank, a CDP is részt venne a miniszterelnök-helyettes közlése szerint a légitársaság megmentésében, új repülőgépek finanszírozása révén.

Legutóbb az szerepelt a hírekben, hogy a felügyelő csődbiztosok vizsgálata szerint az Alitalia túl sok lízingdíjat fizet a több tucatnyi bérelt repülőgépéért.

Az információk szerint október 31-ig írná alá a szándéknyilatkozatokat a kormányzat az összes potenciális résztvevővel.