Az USA végre engedélyezte, hogy a szankciókkal sújtott Iránban műszaki hiba miatt több mint két hónapja veszteglő Norwegian Boeing 737 MAX 8 megkaphassa a cserehajtóművet.

A december 14-én az iráni Siráz repterén kényszerleszállt Norwegian Boeing 737 MAX 8 hibás hajtóművének kicserélése elől végre elhárult az akadály – írja az aero.de portál.

Így több mint két hónap veszteglés után a gépet megjavíthatják és elhagyhatja az ázsiai országot. 

Illusztráció. A Norwegian EI-FYC lajstromjelű 737 MAX 8 gépe (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Mint ismert, Iránt gazdasági-politikai szankciókkal sújtja az Egyesült Államok, így minden, 10 százaléknál több USA-beli részegységet tartalmazó dolog odaviteléhez az exporthatóság, az OFAC engedélye szükséges.

A norvég diszkont Dubaj-Oslo járatának pilótái nem sokkal a felszállás után észleltek műszaki gondot, az új generációs CFM Leap hajtóművet le kellett állítaniuk, majd Sirázban kiderült, hogy nem lesz egyszerű a javítás. Az utasokat és a személyzetet a légitársaság odaküldött cseregépe vitte haza, a kiküldött műszakiak pedig kiderítették, hogy vagy új hajtómű kell, vagy legalábbis igen komoly részegységek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Végül több mint két hónapig tartott, hogy a Boeing megszerezze az OFAC jóváhagyását, a Norwegian közlése szerint így várhatóan néhány héten belül távozhat is a 737-es Iránból, a hajtóműcsere után.