Harminchat darab Airbus A380-as repülőgép megvásárlásáról írt alá szándéknyilatkozatot a dubaji központú Emirates légitársaság és az Airbus.

A megállapodás 20 darab A380-as megrendeléséről és további 16 darab opciós megvásárlásáról szól.

HH Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum és John Leahy (Forrás: Airbus)

A repülőgépek átadása 2020-tól kezdődik, az üzlet értéke listaárakon 16 milliárd amerikai dollár.

A megállapodást Dubajban írta alá HH Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, az Emirates elnöke és John Leahy az Airbus értékesítési vezérhelyettese.

Most megrendelt repülőgépek egy része a jelenlegi flotta cseréjét, fiatalítását szolgálja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Ez a megrendelés stabilitást biztosít az A380-as gyártósor számára” – jelentette ki Sheikh Ahmed.

A légitársaság szorosan együttműködik a repülőgéptípus továbbfejlesztésében az európai gyártóval, melynek része a fedélzeti termék további javítása is az utasélmény fokozása érdekében.

„Ez a megrendelés megalapozza az Airbus elköteleződését az iránt, hogy az A380-as típus még legalább 10 évig gyártásban maradjon.” – mondta John Leahy.

„Biztos vagyok abban, hogy más légitársaságok is követik az Emirates példáját és további megrendelések érkeznek a típusra, amely biztosítja, hogy az A380-asokat még a 2030-as években is gyártani fogja az Airbus.” – tette hozzá az Airbus legendás, immár hatalmas dicsőséggel nyugdíjba vonuló értékesítési szakembere.

A típus forgalomba állítása óta már több mint 200 millió utast szállított. Szerte a világ 240 repülőterén minden második percben le- vagy felszáll egy A380-as. A típusból eddig 222 példányt adott át az Airbus 13 légitársaság részére. Az Emirates, mely a típus legnagyobb üzemeltetője, 2017. novemberében vette át a 100. A380-asát.

A megrendelés aláírására a várakozások szerint eredetileg a Dubai Airshown került volna sor, azonban ez akkor elmaradt. Bár az Airbus hangoztatta, hogy a tárgyalások nem rekedtek meg és az egyeztetések folyamatban vannak, arról is napvilágra kerültek hírek, hogy a gyártósor leállításának tervein dolgoznak Toulouse-ban. Az Airbus vezetői legutóbb Kínában próbáltak újabb példányokat értékesíteni a típusból, akár úgy, hogy egyes gyártási folyamatokat kínai üzemekbe szerveznének ki.

Forrás: Emirates
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!