Öt évvel ezelőtt, 2015. március 24-én történt a Germanwings 4U 9525 járatszámmal, Barcelona-ból Düsseldorfba közlekedő Airbus A320-as repülőgépének katasztrófája, a fedélzeten 144 utas és 6 fős személyzet utazott, senki nem élte túl a szerencsétlenséget.

Forrás: fr24.com

A D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-211 típusú gép a 4U 9525-ös járatot teljesítette, a Barcelonából történt felszállást követően 27 perc alatt 38.000 láb magasságra emelkedett.

Ezt követően a repülőgép mintegy 9 perc alatt süllyedt 38.000 lábról (11.582 méter) 11.000 lábra (3.352 méter), mely átlagosan 3.375 láb per perces süllyedést jelent.

A gép az Alpokba csapódott bele, az első adatok is arra utaltak, hogy kontrollált becsapódás (CFIT) történt. A francia hatóságok nem sokkal később beazonosították a baleset helyszínét, amely körülbelül 8 kilométerre található attól a ponttól, ahol a repülőgép jeleit utoljára érzékelték a radarok.

Szándékos, kontrollált becsapódás

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A személyzet nem adott le semmilyen vészjelzést, a repülőgép válaszjeladójába beprogramozott squawk is végig a járat számára kiosztott 5512-re volt beállítva, nem állították át a pilóták az általános vészhelyzetet jelző 7700-as értékre, sem a 7600-as kommunikációs problémát, vagy a 7500-as gépeltérítést jelző kódra.

A hatóságok a baleset másnapján megtalálták a pilótafülkében zajló kommunikációt és hangjelzéseket rögzítő egységet (CVR), ennek elemzésekor derült ki, hogy a süllyedés megkezdésétől a hegynek ütközésig egy pilóta volt csak a fülkében.

Pár nappal később, április elején a repülési adatokat rögzítő fekete dobozt (FDR) is megtalálták, a vizsgálatok pedig viszonylag hamar kiderítették, hogy a gépet az első tiszt, Andreas Lubitz szándékosan irányította az Alpoknak, miután kizárta a gép kapitányát a pilótafülkéből, amikor az kiment a mellékhelyiségbe. Lubitzról később az is kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt, ám betegségét eltitkolta a munkáltatója elől, és az állapotát ismerő orvosok sem jelentették a személyiségi jogok, illetve az orvosi titoktartás miatt.

A baleset után a hatóságok ajánlást adtak ki, amelynek lényege, hogy a pilótafülkében mindig két főnek kell lennie. A végleges vizsgálati jelentés nyilvánosságra hozatalakor a francia hivatal (BEA) két biztonsági ajánlást fogalmazott meg a pilóták repülési képességégének szűrésére, elsősorban a pszichológiai és pszichiátriai problémák tekintetében. Az összes hírünk a katasztrófáról és az azt követő vizsgálatról itt olvasható.