Bármely országból szabadon utazhatnak Spanyolországba június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes, a román hatóságok pedig zöld kategóriába sorolták Magyarországot.

Az MTI tudósítása idézi Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök tájékoztatását, miszerint június 7-e után bármely országból szabadon beutazhatnak Spanyolországba azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes.

A döntés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik.

(Azaz a Szputnyik V kivételével a Magyarországon jelenleg alkalmazott összes oltóanyagot elfogadják – a Szerk.).

Barcelona Airport (Forrás: AENA)

A dél-európai ország emellett május 24-től ismét engedélyezi a beutazást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által zöld besorolásúnak minősített, azaz alacsony fertőzöttségű országokból, így újból korlátozások nélkül fogadják például a Nagy-Britanniából, Japánból vagy Izraelből érkezőket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai kiállításon beszámolt a július 1-én életbe lépő uniós zöld igazolvány részleteiről is. Szavai szerint a dokumentumnak köszönhetően az idei nyár “sokkal jobb lesz” mint a tavalyi.

A kormány számításai szerint ezen a nyáron 8,5 és 10 millió közötti külföldi turista látogatása várható, ami a járvány előtti nyári szezon 30-40 százalékát jelenti.
Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, összesen 83,7 millió nemzetközi turistát fogadott. Tavaly 18,9 millió külföldi választotta úti célként, ami 77,3 százalékos visszaesést jelentett ez előző évhez képest.

Az MTI másik híre szerint péntek este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán bejelentette, hogy a gyors oltási program nyomán javuló járványhelyzetnek köszönhetően a román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot, így
innentől kezdve szabadon, mindenfajta teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok Romániába.

Amint korábban megírtuk, a magyar védettségi igazolvánnyal tesztelés és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni Horvátországba, Szlovéniába, Bahreinbe, Szerbiába, Montenegróba, Csehországba, Törökországba, Mongóliába és Georgiába (Grúzia) is.

A dokumentummal rendelkező magyar állampolgárok április végétől karantén és tesztelés nélkül térhetnek haza külföldi útjaikról a világ bármely országából. Egyes országok a védettségi igazolvány mellett egyéb dokumentumokat is kérhetnek a beutazáskor, mint megírtuk, ehhez egy formanyomtatványon lehet kérni az oltóorvostól vagy a háziorvostól angol nyelvű igazolást, amely tartalmazza a második oltás dátumát és a vakcina típusát is.