Az amerikai gyártó kénytelen volt ideiglenesen ismét leállítani a Dreamlinerek átadását, a repülőgépek elülső nyomástartó válaszfalát érintő elemzési és dokumentációs hiba miatt.

Az USA Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) közölte: a típus átadásai csak akkor indulhatnak újra, ha meggyőződtek a probléma megoldásáról.

A hatóság együtt dolgozik a gyártóval annak meghatározásán, hogy a közelmúltban átadott példányoknál milyen intézkedésekre lehet szükség.

A Boeing tájékoztatása szerint a tanúsítási nyilvántartások felülvizsgálata során a múlt héten derült fény arra, hogy a 787-es elülső nyomástartó válaszfalával kapcsolatos elemzésben a beszállító hibázott.

A gyártó a Reuters információi szerint ezt követően értesítette a hatóságot és felfüggesztette a típus átadásait, amíg le nem zárja a szükséges vizsgálatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mostani probléma nem függ össze a korábbi, az elülső nyomástartó válaszfal körüli résekkel kapcsolatos minőségi problémával, amely miatt 2021 májusa és 2022 augusztusa között egyetlen példányt sem tudott átadni a Boeing.

Forrás: Boeing

A gyártó azt közölte, hogy a forgalomban lévő példányok esetében nem merült fel repülésbiztonsági aggály.

Közlésében a Boeing hangsúlyozta, hogy az átadások felfüggesztése miatt csak rövid távú csúszásra számít, az idei évre vonatkozó gyártási és szállítási ütemtervek változatlanok jelenleg.

A The Wall Street Journal korábban arról számolt be, hogy a Boeing január 26. óta nem adott át egyetlen Dreamlinert sem, és egy dokumentációs probléma miatt tucatnyi átadásra váró példány áll a gyártó telephelyein.

A 787-esek elülső nyomástartó válaszfalát az USA-beli Spirit Aerosystems gyártja, a cég megerősítette, hogy értesült a problémáról, de közlése szerint túl korai lenne azt állítani, hogy részéről történt elemzési hiba.

Az ügy nyilvánosságra kerülését követően csökkent a Boeing részvényeinek értéke.

Amint korábban megírtuk, az FAA tavaly augusztusban engedélyezte 787-es átadásainak újraindítását a 2021 májusa óta tartó leállást követően, miután jóváhagyta a repülőgépgyártó ellenőrzési és módosítási tervét. A Boeing 31 787-est szállított le 2022-ben, és az idén 70-80 787-es átadását tűzte ki célul.