A november elsejétől élő új kézipoggyász-szabályzata miatt a Ryanairt figyelmeztette a német fogyasztóvédelmi szövetség. A testület szerint a jegyfoglaláskor félrevezető és elégtelen információkat ad a légitársaság. A fogyasztóvédők álláspontja szerint állami szabályozásra volna szükség a fedélzetre felvihető csomagoknál.

Bár úgy tűnik, joghatás egyelőre nem kapcsolódik hozzá, a német fogyasztóvédelmi szövetség (Verbraucherzentrale Bundesverband, vzbv) figyelmeztette a Ryanairt a november elsejétől hatályban lévő új kézipoggyász-szabályzatával kapcsolatosan.

A német fogyasztóvédelem szerint a kézipoggyászokról elégtelen és félreérthető a Ryanair tájékoztatása a jegyfoglalási folyamat során, és a csomagméret korlátozása indirekt jegyáremelést jelent.

Pénzért befér a gurulós is (Forrás: Ryanair)

Emlékezetes, az ír fapados az idén nyár végén jelentette be, hogy november elseje után az eddigiekkel ellentétben már csak egyetlen kisebb méretű, legfeljebb 42*20*25 centiméter méretű kézipoggyász vihető fel díjmentesen a repülőgépeinek fedélzetére. (Hasonló szabályzást vezett be november 1-től a Wizz Air is.)

Aki azonban ennél nagyobb méretű, de persze még fedélzeti szállításra alkalmas csomagot szeretne maga mellett tudni, annak elsőbbségi beszállást kell vennie.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szövetség szerint a repülőjegy megvételének folyamatában egymás után más és más módon tájékoztatja a légitársaság a leendő utasokat: hol kis csomagként, hol a fentebb említett méretet is megadva írnak a kézipoggyászról, másutt viszont olyan táskáról, amely az ülés alá befér.

A fogyasztóvédelem úgy fogalmaz, hogy így teljesen homályos, pontosan milyen csomag vihető fel díjmentesen a fedélzetre, ahogy a poggyász megengedett tömege sem egyértelmű.

A testület hangsúlyozza, hogy a szövetségi kormánynak meg kellene akadályoznia a Ryanair fogyasztóellenes magatartását.

Szerintük az is problémás, hogy eddig nem született állami szabályozás arról, milyen és mekkora súlyú kézipoggyászt köteles egy légitársaság külön díj nélkül elszállítani.

Mint megírtuk, az olasz versenyhatóság október 31-én kihirdetett, ideiglenes intézkedésének értelmében felfüggesztette a Ryanair mellett a Wizz Air új kézipoggyász-szabályzatát, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a cégek külön díjat kérnek a normál méretű csomagokért, és ez torzítja a repülőjegyek összehasonlítását.

Mindkét légitársaság azzal indokolta a módosításokat, hogy gyorsabbá tehetik így a beszállást, valamint a Ryanair szerint az utasaik jelentős része a tapasztalatok szerint amúgy is kisebb kézipoggyásszal utazik.