A koronavírus-járvány az Emirates légitársaságot sem kímélte, a dubaji cégcsoport összességében több milliárd USA-dollár veszteséggel zárta a március 31-én zárult pénzügyi évét.

A kimutatás szerint a légitársaságot is magába foglaló csoport 6 milliárd dolláros hiánnyal zárta az évet az egy évvel korábbi 456 milliós nyereség után. Ebből 5,5 milliárd a légicég vesztesége, miközben 2019-ben még 1,1 milliárdos nyereséget produkált, és az elmúlt harminc évben nem volt példa negatív eredményre.

A csoport igyekezett kordában tartani a kiadásokat, a különböző megszorító intézkedésekkel 2 milliárd dollárt sikerült megtakarítani.

Forrás: Emirates

Emiatt a cégcsoport fennállása során először elbocsátásokra is kényszerült, a munkavállalók száma 31 százalékkal 75 ezerre csökkent.

Az Emirates légitársaság utasforgalma 88 százalékkal 6,6 millióra, a járatok átlagos kihasználtsága 44 százalékra esett, de kétszáz repülőgépből álló rendelésállománya nem változott, miközben 9 Boeing 777-es és 5 Aibrus A380-as távozott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az időszak végén a flottában 259 repülőgép volt, az átlagos életkoruk 7,3 év.

Az Emirates hangsúlyozta, hogy a járvány kitörésekor egyetlen járatot sem tudott üzemeltetni, majd képes volt idén március 31-ig 120-ra növelni az elérhető célállomások számát.

Az áruforgalom az Emirates üzemelésében is kiemelkedő szerephez jutott, a teljes bevétel 60 százaléka származott ebből. A pénzügyi évben 4,7 milliárd dollár bevétele volt a cargo üzletágból, ez 53 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az áruszállító gépek által nyújtott kapacitást 19 Boeing 777-300ER átalakításával bővítették.