Az eredeti tervekhez képest két évvel később, 2026-ban érheti el a Ryanair a 200 milliós éves utasforgalmat, mert a 737 MAX-ügy miatt bővülése lassabb lesz a vártnál. A cég érdeklődik a gép legnagyobb változata, a MAX 10 iránt is, de az üzlethez több feltételnek is teljesülnie kell.

Az ír fapados légitársaság a harmadik negyedéves pénzügyi jelentésében írt arról, hogy a vártnál kisebb forgalombővülést elsősorban a Boeing 737 MAX repülési tilalma és így az átadások késése okozza. A várható növekedést ezért kisebbre vették.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Michael O’Leary vezette társaság másfél éves csúszással, idén szeptemberben vagy októberben kaphatja meg első új generációs keskenytörzsű Boeing-gépét. Az átadást az időközben előírt szimulátoros képzés is hátráltatja.

A vezérigazgató a Reuters szerint arról is beszélt, hogy a Ryanairt érdekelné a legnagyobb változat, a mintegy 230 üléses MAX 10-es, amelyről megkezdték a tárgyalásokat a gyártóval, de a típus újbóli forgalomba állítása most a Boeing fő feladata.

O’Leary jelezte, hogy a Ryanair számára a gyártó által fizetendő kompenzációnak türköznie kell a Boeing hírnevén esett csorbát, és ennek jegyében kezdték meg a tárgyalásokat az új gépek vételéről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Egyesült Államokban a Southwest Airlines gazdálkodását jelentősen megtépázta a MAX-ok hiánya, és bár a Ryanair is ki van téve a negatív hatásoknak, a harmadik negyedéves pénzügyi jelentésen ez nem látszódik meg.

Fotó: Ryanair

Az átlagnál erősebb karácsonyi forgalomnak is köszönhetően ugyanis a társaság 88 millió euró adózott nyereséget ért el, míg egy évvel korábban még 66 milliós veszteséget jelentett. A december 31-ével zárult negyedévben a cég 36 millió utast szállított, a járatok átlagos kihasználtsága 96 százalék volt. Kiemelendő, hogy a cég árbevétele az erősebb forgalomból kifolyólag 21 százalékkal ugrott meg és 1,9 milliárd eurót tett ki.

Előrejelzésében a Ryanair erős optimizmusának adott hangot, úgy látják, hogy a piaci folyamatok kedvezőek maradnak, így az utasforgalom a pénzügyi év március 31-i zárásakor a tavalyinál 8 százalékkal nagyobb, 154 millió lehet, az adózott eredményt pedig a 0,95-1,05 milliárd eurós sávba várja a társaság.