Lemondja 62 darab Airbus A350 XWB repülőgépre szóló megrendelését az Etihad Airways több forrásból megerősített sajtóértesülések szerint.

Forrás: Airbus

A súlyos veszteségekkel küzdő abu-dzabi székhelyű légitársaság lemondja 40 darab A350-900-as és 22 darab A350-1000-es repülőgépre szóló megrendelését az aviationanalyst.co.uk portál több forrásból is megerősített, de nem hivatalos értesülései szerint.

A légitársaság ugyanakkor – egyelőre – a rivális, amerikai gyártónál több mint 1 milliárd dollár értékű, Dreamliner megrendeléseit tartja, ezek kifizetésére az Abu-Dzabi bankoknál kilincsel kölcsönökért.

A korábban a három nagy öböl-menti légitársaság (Emirates, Etihad, Qatar), ún. ME3 klubjába tartozó, globális átszálló forgalmat bonyolító, arab légitársaság a pont-pont utasokra helyezi a hangsúlyt a jövőben.

Azaz az Emirátusok nemzeti légicégeként működő Etihad Airways gyakorlatilag kiszáll a globális utasforgalom jelentős részének megszerzéséért folytatott harcból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindez nem meglepetés, hiszen a légitársaság több mint másfél milliárd dolláros éves nettó veszteséget ért el tavaly, és a Fitch elemzőcég szerint nem is várható, hogy a cég 2022 előtt nullszaldóssá, vagy nyereségessé válna.

A légitársaságnál gőzerővel folyik a racionalizálás, fontos, többek közt az USA irányába fenntartott útvonalakon fújt visszavonulót, számos nagy repülőtéren működő exkluzív váróját bezárta, vagy eladta. Az Etihad az elmúlt két évben több mint 4000 dolgozójától vált meg, számos pilótáját pedig kölcsönadta a rivális Emiratesnek, vagy egy éves fizetetlen szabadságra küldte. A cég jelentősen leépítette cargo flottáját is.

Fotó: AIRportal.hu