Mexikói sajtóértesülések szerint kiadták az engedélyt a mexikói hatóságok az Emiratesnek, hogy az ötödik szabadságjog intézménye alapján naponta közlekedő járatot indítson Dubaj – Barcelona – Mexikóváros útvonalon.

A dubaji légitársaság már korábban engedélyt kért az útvonalra úgy, hogy az ötödik szabadságjog intézménye alapján a Barcelona és Mexikóváros közötti szakaszra is értékesíthessen repülőjegyeket.

Az Emirates terveit korábban az Aeromexico megfúrta, a hatóságok csak heti három járatra adtak ki engedélyt, ezért mint megírtuk, a dubaji cég visszakozott, mivel gazdaságilag nem érné meg neki az ilyen ritkás menetrend.

A légitársaság szóvivője most megerősítette azokat a mexikói lapértesüléseket, miszerint mégis folytatják a tárgyalásokat a mexikói hatóságokkal és az érintett repülőterekkel a napi rendszerességű üzemelésről.

Vélhetően a lehetőség azért nyílt meg ismét az Emirates előtt, mert a veszteségesen üzemelő Aeromexico végül elállt a Mexikóváros és Barcelona között járat tervétől. A katalán főváros és Mexikóváros között így mégsem jönne létre közvetlen összeköttetés, illetve Mexikóváros és a Közel-Kelet között sincs jelenleg közvetlen járat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az öböl-menti légitársaságok korábban több olyan útvonalat is indítottak bázisaik és az USA között, közbenső európai leszállással, amelyeken az ötödik szabadságjog alapján az Európa és USA közötti szakaszokra is értékesítenek jegyet.

Később ezt az lehetőséget a három nagy amerikai légitársaság nyomására “befagyasztották” az USA és az érintett arab országok között létrejött, légiközlekedést érintő egyezményben. A megállapodás azonban természetesen Mexikóra nem vonatkozik.

Forrás: Emirates