A Dreamliner-program főmérnöke közölte, hogy a Boeing 787-9-est üzemeltető minden légitársaságnál tapasztaltak problémákat a Rolls-Royce hajtóművekben, a javításon már dolgoznak.

Több mint ötszázhetven RR-hajtómű érintett (Fotó: Boeing)

Jóval több Boeing 787-9-est érint a Rolls-Royce Trent 1000 hajtóművek problémája, mint amennyi nyilvánosságra került – mondta a Dreamliner-program főmérnöke, Bob Whittington a flightglobal.com cikke szerint.

Ismert, a csak ezen a típuson üzemelő hajtóművek fáradásos hibái miatt néhány légitársaság esete bekerült a hírekbe, amikor felszállás után vissza kellett fordulnia egy-egy gépnek.

Nemrég a Rolls-Royce azt közölte, hogy mintegy négy-ötszáz hajtómű lehet érintett, miután ki kellett azonnal cserélni többet is, mert egy-egy gépen két hibás példány is volt.

Most a Boeing-főmérnök azt mondta: a 787-9-est üzemeltető minden légitársaság tapasztal problémákat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közbülső turbinafokozat és kompresszoregység lapátjainál tapasztalt fáradások miatti gond megoldásán dolgozik a Rolls-Royce, a Boeing együttműködésével – hangsúlyozta a főmérnök. Az érintett hajtóművekhez új részegységeket készít a brit gyártó.

A problémára mintegy tizenöt hónapja derült fény, amikor egy Scoot 787-9-es hajtóműgondja utáni vizsgálat kimutatta az idő előtti korróziót.