Kevesebb mint egymillióan fordultak meg novemberben a Liszt Ferenc reptéren, a cargo mennyisége meghaladta a 17,6 ezer tonnát.

A magyar főváros légikikötőjében 969 888 utast regisztráltak múlt hónapban, ez 24 százalékkal marad el a 2019-es év azonos hónapjának eredményétől.

Az év első tizenegy hónapjában összesen viszont meghaladta a 11 millió 200 ezret az érkezők és indulók száma, ami a járvány előtti rekordév hasonló időszakának 75 százaléka.

A Budapest Airport idei évi utasforgalma így várhatóan meghaladja a 12 milliót, amint azt egy szeptemberi szakmai rendezvényén prognosztizálta az üzemeltető.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

A budapesti reptéren az árumennyiség 17 635 tonna volt novemberben, ami 1324 tonnával, azaz 8,1 százalékkal haladja meg a tavalyi tizenegyedik havi adatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az idei első tizenegy hónapban összesen már 178 361 tonna légiáru fordult meg a Liszt Ferenc reptéren, ami több mint 13,4 ezer tonnával, 8,1 százalékkal több a tavalyi azonos időszak adatához képest.

Forrás: Budapest Airport

A gördülő, elmúlt 12 hónapos árumennyiség pedig elérte 196 766 tonnát.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Amint korábban megírtuk, a repülőtér üzemeltetője már megkezdte a Cargo City légiáru kezelő központ forgalmi előterének duplájára bővítését, az árukezelő- és irodaépületek pedig új területekkel bővülnek jövő év végére.

A Liszt Ferenc reptéren 7724 le- és felszállást regisztráltak idén novemberben, ami 20 százalékkal marad el a 2019-es azonos hónaphoz viszonyítva.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Bár 2020 erősen indult, márciustól, a világjárvány miatt elrendelt utazási korlátozások következtében jelentős mértékben lecsökkent a forgalom, a reptér mindössze 3 millió 859 ezer utast regisztrált a járvány első évében.

Rendkívül alacsony utasforgalommal indult a tavalyi év is, az első félévben alig több mint hatszázezer utast kezelt a Liszt Ferenc-repülőtér, a második félévben viszont már több mint négymillióan vették igénybe a légikikötőt, így az éves forgalom 2021-ben 4 millió 622 ezer volt.