Pénzhez juthatnak azok a Malév utasok, akik utazási irodán keresztül vettek jegyet, de azt végül a légitársaság csődje miatt nem használták fel – írta a Napi.hu.

Mint írták, több 11,4 millió dollárt fizet majd vissza az IATA, amelyet eddig a szövetség zárolt, nem fizette vissza az utazási irodáknak. Az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) 2015-ben 184 utazási iroda nevében beperelte az IATA-t hogy fizesse vissza a náluk levő, igen jelentős összeget. A helyzetet bonyolította, hogy ugyanezen összegért „bejelentkezett” az orosz Vnyesekonombank (VEB) is, mint a Malév hitelezője, de ők az amszterdami bíróság határozata szerint nem kapnak pénzt.

A Malév a oneworld légiszövetség tagja volt az utolsó években. (Fotó: AIRportal.hu)

A gazdasági lap információt megerősítve a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az AIRportallal azt közölte, hogy az érintett jegyeket az értékesítő, és az IATA-val kapcsolatban álló utazási irodák állították ki. Hangsúlyozták, hogy az IATA nem tartotta vissza a pénzt, sőt, ki szerették volna fizetni, de a Malév felszámolója jogi útra terelte az ügyet, így nem volt lehetőség a soron kívüli kifizetésre.

Az amszterdami bíróságon megszületett döntés értelémben a szövetség a megváltott jegyek árának 72 százalékát téríti meg az utazási irodáknak, mivel ők vették a jegyet. Hozzátették ugyanakkor, hogy a jogi eljárásban az utazási irodák nagyobb része nem vett részt, így az általuk kiállított jegyek árát nem térítik.

Emiatt nem tudni, hogy pontosan hány utast érint az intézkedés és azt sem, hogy hányan maradtak, akiknek volt jegyük valamilyen Malév járatra, de nem kaptak kártalanítást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.