Michael O’Leary azt üzente az amerikai gyártónak, hogy szedje össze magát, és kezdje el időben átadni a 737 MAX-okat, mert a késés már a jövő nyári menetrendet is veszélyezteti, további csúszás esetén az ír fapados nem veszi át gépeit.

A Ryanair vezérigazgatója a brit The Telegraphnak adott legutóbbi nyilatkozatában fenyegette meg a Boeing vezetését, ugyanis a megrendelt gépek késedelmes leszállítása miatt előfordulhat, hogy a fapados légitársaságnak a jövő nyári menetrendjét is meg kell nyirbálnia.

Szedjék össze magukat és kezdjék el időben leszállítani a megrendelt repülőgépeket – üzente a gyártónak O’Leary.

Hozzátette: rendszeresen egyeztetnek a céggel, hogy az április végéig esedékes 57 példányt legalább június végéig forgalomba tudják állítani.

Ha átcsúsznak júliusra vagy augusztusra, akkor már túl késő lesz, így nem vesszük át őket – mondta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Michael O’Leary, a Ryanair-csoport vezérigazgatója (Fotó: AIRportal.hu)

Azt ugyanakkor nem részletezte, hogy ebben az esetben honnan szereznek repülőgépeket, ugyanis az Airbus A320neo típuscsalád gyártási slotjai több évre előre teljesen beteltek, emellett a korábbi generációs, így kevésbé gazdaságos keskenytörzsű repülőgépekből sincs túl sok eladó példány a piacon, éppen az új típusok átadásának késése és a különböző technikai gondok, például az A320neo P&W hajtóműveinek problémái miatt.

Mint ismert, a Boeing 737 MAX-ok átadásainak késése miatt a Ryanair már az október végén indult téli menetrendjét is kénytelen volt visszavágni, mondván az amerikai gyártó 2023 szeptembere és decembere között várt 27 repülőgép helyett csak 14-et tud átadni az utolsó negyedévben.

Fotó: AIRportal.hu

A Boeing ráadásul a napokban jelentette be, hogy további csúszások várhatók: a 2023-ra megcélzott 400-450 helyett csak 375-400 darab 737-es átadására számít, mert augusztusban a törzs hátsó nyomástartó válaszfalánál fedeztek fel a specifikációnak nem megfelelő rögzítőfuratokat, amely miatt újra le kellett állítani az átadásokat, és sok példányt át kell vizsgálni.

Májusban a Ryanair százötven Boeing 737-10 repülőgép megrendeléséről állapodott meg az amerikai gyártóval 2027 és 2033 közötti átadással, és további 150 példányra opciót szerzett, ugyanakkor a legnagyobb befogadóképességű típusváltozat hatósági tanúsítása továbbra is várat magára.