Eldurvulni látszik a vita a Qatar Airways és az Airbus között az A350-esek festési hibáival kapcsolatban: a légitársaság egy videót tett közzé néhány érintett repülőgépéről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a katari légitársaság 600 millió dollár kártérítést követel az Airbustól az A350-eseinek festési hibái miatt, az érintett gépeket a katari légügyi hatóság döntése alapján ideiglenesen ki kellett vonni a forgalomból. Emiatt a vállalat napi 4 millió dollár extra kártérítést is akar, amiért nem használhatja az immár 21 darab, földre parancsolt repülőgépét. A két fél vitája decemberben mérgesedett el, amikor peren kívüli megállapodás hiányában a londoni Felsőbíróság (High Court) elé vitte az ügyet a Qatar Airways. A légitársaság továbbra is azt szeretné elérni, hogy az Airbus mélyreható vizsgálatokat folytasson, és tárja fel a hiba okát, mivel ennek hiányában a katari cég szerint semmilyen javítás nem fogja megoldani a helyzetet.

A légitársaság közlése szerint a vita rendezéséig semmilyen Airbus repülőgépet nem vesz át, utóbb pedig az Airbus törölte a Qatar Airways 50 darabos Airbus A321neo  megrendelését.

Mint arról többször beszámoltunk, a Qatar Airways több A350-esén lepattogzott a festés, utóbb aztán fotók is kiszivárogtak a problémáról, amely állítólag több légitársaságnál is előfordult, és a kommentárok szerint a gép villámvédelmét is érintheti. Az Airbus szerint átfogó vizsgálat során megállapították, hogy a felületi festési hibák nincsenek hatással a típus légialkalmasságára, és ezt az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is megerősítette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.