A kétezres évektől üzemeltetett Airbus-keskenytörzsűeket 737-esek váltják le a közeljövőben a Czech Airlines flottájában, a gazdasági igazgató azzal magyarázza a lépést, hogy a tulajdonos Travel Service is Boeing-gyártmányokkal közlekedik.

Visszatér a Boeing 737-esekhez a cseh nemzeti légitársaság – nyilatkozta a holland Luchtvaartnieuws portálnak Ján Tóth gazdasági igazgató az Airlinerwatch cikke szerint.

Az immár anyacég Travel Service egyik 737-800-asa már meg is kapta nemrég a Czech Airlines arculatát, amint a közösségi médiában megjelent fotókról kiderül.

První B737-800 v barvách ČSA… změnu zbarvení v noci absolvoval B737-800 SmartWings registrace OK-TST, který dostal…

Közzétette: Centaureax – 2018. november 18., vasárnap

Ismert, a rendszerváltáskor a szovjet gyártmányok leváltására a (később) 737 Classic-nak nevezett típuscsalád mellett döntött a CSA, majd a kétezres évek közepétől ezeket pedig az Airbus A320-as típuscsaláddal váltotta le.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt években az A321-eseket és A320-asokat kivonta a flottájából, és korábbi méreténél jóval kisebbre húzódott vissza az immár Czech Airlines néven működő légitársaság. Ez követően már csak a légcsavaros ATR-ek és 8 darab A319-es maradt a flottában, a Korean Airtől bérelt egyetlen A330-as mellett.

A gazdasági igazgató azzal magyarázta a visszatérést a Boeing 737-esekhez, hogy a Czech Airlines-t megvásárló Travel Service is az amerikai gyártmányt üzemelteti. 

A cseh A319-esek a Eurowingsnek repülnek majd egy ideig (Fotó: AIRportal.hu)

A flottacsere ez év végén kezdődik, és mint kiderül az Aerotelegraph híréből, a lapunk által is megírt idei esethez hasonlóan a cseh A319-esek egy része a Lufthansa-fapados Eurowings számára repülnek a közeljövőben, wet-lease megállapodásban, azaz a cseh személyzettel.

A gazdasági igazgató közlése szerint a Korean Airtől bérelt A330-as megmarad 2020 őszéig, arról viszont nem beszélt, hogy a Czech Airlines által megrendelt 7 darab A320neo sorsa mi lesz.

Mivel azonban a Travel Service jelentős számban rendelt az új generációs Boeing 737 MAX-ból, vélhetően a Czech Airlines Airbus-rendelését törölni fogják, a flották egységesítése érdekében, és így talán hosszabb távoon MAX-ok is érkeznek a cseh légitársaság gépparkjába.