Részleteket közölt a Boeing a 737 MAX típusváltozathoz készülő szoftverfrissítésről a Boeing, ennek fő eleme a balesetek miatt fókuszba került átesésvédelmi rendszer, az MCAS módosítása.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a frissítés után az átesésvédelmi rendszert több biztonsági mechanizmussal látták el: mindkét állásszögjelző berendezés jeleit elemzi majd, és ha köztük 5,5 foknál nagyobb eltérés van, az MCAS nem aktiválódik.

Emellett probléma esetén az átesésvédelem nem adhat engedélyt a trim annál nagyobb értékre állítására, mint amit a pilóták képesek ellensúlyozni a kormányszervekkel, így kikerülhetővé válik az MCAS, teljesen kézi irányítással is lehet repülni a MAX-okat.

A szoftverfrissítéssel együtt a Boeing a 737 MAX típusváltozat képzési programját is átalakítja.

A pilóták jobban átlátható és egyértelműbb információkat kaphatnak az MCAS rendszerről, illetve a kontrollálatlan átesés elkerüléséről. Emellett frissítették a trimmeléssel kapcsolatos nem üzemszerű működés során használatos ellenőrzőlistát és az egyéb kézikönyveket is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Boeing

A Boeing tájékoztatása szerint a frissítést több száz órányi elemzés, tesztelés, szimuláció és két tesztrepülés után dolgozták ki, ezek egyike a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) légialkalmassági vizsgálatait is tartalmazta.

A későbbiekben a Boeing figyelmeztető funkciót is standardként beépít a repülésirányító rendszerbe, amely eddig csupán opcióként volt elérhető.

A gyártó azok után adott ki frissítést, hogy a gyanú szerint két MAX-8-as, a Lion Air, illetve az Ethiopian Airlines gépének lezuhanása is összefüggésbe hozható az átesésvédelmi rendszer hibáival.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) által elrendelt üzemeltetési tilalmat mikor oldják fel. Korábbi hírek szerint az amerikai hatóságok engedélyét a kanadai és európai légügyi szervek nem fogják automatikusan átemelni, hanem saját légialkalmassági vizsgálatot folytatnak majd le.

Eközben folytatódik az FAA-nél a Szövetségi Nyomozó Iroda bevonásával is zajló vizsgálat a MAX-ok légialkalmasságának kiadása ügyében.