Az Airbus vezetője szerint akár már az évtized végére komoly versenytársa lehet Kína a két nagy nyugati gyártónak a keskenytörzsű típusok terén. Ami a hosszútávú járatok és így a szélestörzsű repülőgépek helyzetét illeti, úgy véli, a válságból lassú lesz a helyreállás.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója az Atlanti Tanács fórumán úgy fogalmazott: ha a mostani tempóban halad a C919 fejlesztésével a COMAC kínai állami repülőgépgyártó, az évtized végére megtörheti az európai vállalat és a Boeing duopóliumát, számottevő piaci részesedést elérve.

Forrás: COMAC

A Flightglobal beszámolója alapján azt is elmondta: egy ideje már korántsem elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy a COMAC típusa teret hódítson magának, de egyelőre nehéz megmondani, mennyire lesz versenyképes a világpiacon.

Mint megírtuk, tavaly év végén fontos mérföldkőhöz ért az Airbus A320neo és Boeing 737 MAX kategóriájában, azonos hajtóműcsaláddal (CFM LEAP-1) készülő típus, forgalomba állítása a közeljövőben várható.

A C919-es, bár még nem állt forgalomba, Kínában már komoly megrendeléseket szerzett az állami kontroll alatt álló légitársaságoktól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Guillaume Faury (Fotó: AIRportal.hu)

Ezután viszont hosszabb időt igénylő folyamat, hogy a C919 a piacon is bizonyítsa megbízhatóságát, és gazdaságos üzemeltethetőségét. Faury szerint ha ez sikerül, akkor lehet a COMAC Kínán kívül is jelentős játékos.

Az ázsiai ország fontos piac, az Airbus is jelentős számú repülőgépet szállít az itteni cégeknek, a tavaly átadott példányok ötöde került ide, sőt az európai gyártó összeszerelő-üzemet is működtet az országban.

A járvány miatt kevesebb a bevétel a szélestörzsű repülőgépekből

A kínai vetélytársak megjelenéséhez képest rövid távú probléma, hogy Faury szerint a szélestörzsű típusok gyártása még legalább egy évig nem a korábban tervezettek szerint fog haladni, mert a hosszútávú járatok piaca még jó ideig nem áll helyre.

Erről szintén az Atlanti Tanács fórumán beszélt a cégvezető, szerinte 2020 elejéig nem csak az Airbus, de a beszállítói láncolat cégei is rengeteget fektettek a folyamatos bővülésbe, de a piac hatalmas pofont kapott, amikor a repülőgépek döntő többségét földre kellett parancsolni, és az új megrendelések is elmaradnak.

Illusztráció, Airbus A350-1000 a párizsi légiszalonon (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Ez addig tart, amíg közel teljesen helyreáll a hosszú távú járatok köre, de a keskenytörzsű típusok gyártási rátáját  az Airbus egy év után már el tudta kezdeni fokozatosan visszaemelni.

A szélestörzsűeknél fordulópont 2022 közepén jöhet el, mert a globális helyreállást Európa visszahúzza
– közölte Faury.

Ellenpéldaként az Egyesült Államokat említette, ahol szerinte nagyon gyorsan és jó irányba haladnak a dolgok, és a légitársaságok hamarosan már a gépátadások felgyorsítását fogják kérni, és csak remélni lehet, hogy a hasonló tendencia maximum néhány hónap késéssel az öreg kontinensen is beindul.

Amint korábban megírtuk, az Airbus a világjárvány alatt az cargo-repülőgépekre  jelentősen megnőtt kereslet, és az utasszállító szegmens gyengélkedése miatt már dolgozik a Boeing 777F konkurenciájának szánt, A350-950F áruszállító típus fejlesztésén, amelyet az A350-900-as és -1000-es szerkezeti elemeinek kombinálásával hoznák létre.