Májustól apránként tér vissza az élet a repülőterekre Európában, a hónap elejétől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma fokozatosan szintén újraindult, az utasok és a személyzet védelme érdekében fokozott biztonsági intézkedések mellett.

A koronavírus-járvány az áprilisi utasforgalmat befolyásolta legerőteljesebben a Budapest Airport közleménye szerint, amely az adatokon is jól látható: amint korábban megírtuk, 2019 áprilisához képest egész hónapban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér összesen csupán 9870 utast kezelt, míg tavaly ilyenkor 1 337 871 főt.

Az átlagos napi utasforgalom tavaly áprilisban mintegy 44 500 volt, ez a szám idén áprilisban 329, és volt olyan nap, amikor nem érte el a 180 főt.

Forrás: Budapest Airport

Május elsejétől újra üzemelnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Wizz Air azon járatai, amelyeket a koronavírus-járvány következtében lecsökkent utasforgalom miatt átmenetileg felfüggesztett a légitársaság.

Budapestről így májusban már Athén, Barcelona, Bázel, Berlin, Birmingham, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, Liverpool, London, Madrid, Podgorica, Szarajevó, Stockholm és Marosvásárhely városok érhetőek el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Májusban további légitársaságok járatai is újra közlekednek Budapestről; május elejétől naponta üzemel a KLM amszterdami járata, illetve május 16-án újraindul heti két napon az Eurowings düsseldorfi járata is.

Az utóbbi egy hétben (május 5. és 11. között) összesen mintegy 100 induló- és érkező járat közlekedett Budapestről illetve Budapestre, 16 városba.

Júniustól fokozatosan több légitársaság is újraindul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre: a British Airways londoni, az Eurowings stuttgarti, a Jet2 leeds-i és manchesteri járatai, a Qatar Airways dohai és a Swiss zürichi útvonala is elérhetővé válik.

A nyár második hónapjától pedig az Emirates tervezi a Budapest ls Dubaj közötti közvetlen járat indítását, illetve a napokban jelentette be a Ryanair, hogy július elejétől útvonalhálózatának 90 százalékán és legtöbb bázisán újraindítja a közlekedést.

A repülőtér üzemeltetője ugyanakkor felhívta az utasok figyelmét arra, hogy a fenti üzemelési terv változhat az éppen aktuális Európai Uniós szabályozás és az adott célállomás járványügyi intézkedéseinek bevezetése alapján. Kérjük, az egyes járatokkal kapcsolatos információkért keressék légitársaságukat, illetve tájékozódjanak a Budapest Airport honlapján.

Az utasok és a személyzet védelme

Forrás: Budapest Airport

Az újrainduló utasforgalom időszakában a Budapest Airport különös figyelmet fordít arra, hogy a repülőtér az utasok és a személyzet számára biztonságos és kockázatmentes terület maradjon.

A repülőtéren tartózkodók védelmét az alábbi intézkedésekkel biztosítja az üzemeltető:

  • Fokozott és folyamatos fertőtlenítő takarítás, a terminál szellőzőrendszerét is beleértve.
  • Kézfertőtlenítők kihelyezése, az automata kézfertőtlenítők számának további növelése.
  • Fertőtlenítő hatású szőnyegek kihelyezése a bejáratoknál, amelyek a cipők fertőtlenítésével megakadályozzák a fertőzés terjedését.
  • Aktív sorkezelés (pl. a jegykezelésnél, az utasbiztonsági ellenőrzésnél, a beszállításnál, az útlevél-ellenőrzésnél és a poggyászkiadó csarnokban), illetve padlómatricák és tiltó matricák kihelyezése a SkyCourt minden második ülőhelyére, az utasok közötti megfelelő távolság megtartásának elősegítésére és biztosítására.
  • Fizikai elválasztás: plexi elválasztóelemek telepítése olyan helyekre, ahol az utasok a személyzettel találkoznak (check-in pultok, utóellenőrzés az utasbiztonsági ellenőrzőponton, beszállítás, vendéglátóegységek és egyéb szolgáltatók)
  • A személyzet azon tagjai számára, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot – például a terminál információs és az utasbiztonsági ellenőr munkatársak esetében – a Budapest Airport kötelezővé teszi a maszk viselését.
  • A terminálokon továbbra is információs táblák és szórólapok tájékoztatnak a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról.

Zavartalan a légiáru-forgalom

A dedikált cargo forgalmat bonyolító ügyfelek (Cargolux, Korean Air, Qatar Airways Cargo, Turkish Cargo) járatai menetrendszerűen üzemelnek, hasonlóan az integrátor cégekhez (DHL Express, Fedex, TNT Express, UPS). A menetrend szerinti légi teheráruszállító járatok mellett számos speciális charter járat is érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A budapesti repülőtér 2020 áprilisában 10 264 tonna teherárut kezelt, az év első 4 hónapjában pedig összesen 43 395 tonnát, amely a tavalyi év azonos időszakához képest 0,6%-os növekedést jelent.

Idén áprilisban az áruszállító (freighter) gépmozgások, tehát a fel- és leszállások száma 612 volt a tavalyi 437-hez képest.

Az év negyedik hónapjában érkező légi teheráru összesen 4704 tonnát tett ki, de ezen felül 1752 tonna kamionon érkező árut is kezelt a repülőtér.

Áprilisban a repülőtérre legnagyobb mennyiségben Németországból, Kínából, Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Belgiumból érkezett légi teheráru.

(Forrás: Budapest Airport)