A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közlése szerint folytatódhatnak a Boeing 787-es típus átadásai, miután a februárban felmerült adatelemzési hibát sikerült tisztáznia a gyártónak.

A hatóság közlése szerint a gyártónak sikerült megoldani az új generációs repülőgépek elülső nyomástartó válaszfalát érintő adatelemzési hibával kapcsolatos aggályokat, így napokon belül újraindulhat a 787-esek átadása.

A Boeing közlése leszögezte: a vizsgálat megerősítette, hogy a típus továbbra is megfelel minden vonatkozó követelménynek, és nem igényel intézkedést sem a gyártás során, sem a már forgalomban lévő példányoknál.

A gyártó februári tájékoztatása szerint a tanúsítási nyilvántartások felülvizsgálata során derült fény arra, hogy a 787-es elülső nyomástartó válaszfalával kapcsolatos elemzésben a beszállító hibázott, amelyről a Boeing értesítette a hatóságot, és felfüggesztette a típus példányainak átadását, amíg le nem zárja a szükséges vizsgálatot.

Forrás: Boeing

Ez az eset nem függött össze a korábbi, az elülső nyomástartó válaszfal körüli résekkel kapcsolatos minőségi problémával, amely miatt 2021 májusa és 2022 augusztusa között egyetlen példányt sem tudott átadni a Boeing.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A The Wall Street Journal korábban arról számolt be, hogy a Boeing január 26. óta nem adott át egyetlen Dreamlinert sem, és egy dokumentációs probléma miatt tucatnyi átadásra váró példány áll a gyártó telephelyein.

Amint korábban megírtuk, az FAA tavaly augusztusban engedélyezte a 787-es átadásainak újraindítását a 2021 májusa óta tartó leállást követően, miután jóváhagyta a repülőgépgyártó ellenőrzési és módosítási tervét. A Boeing 31 darab 787-est szállított le 2022-ben, és az idén 70-80 példány átadását tűzte ki célul.