Megszünteti norvégiai belföldi útvonalait, és nem indítja el a júniustól Oslóból tervezett nyaralójáratai nagy részét a Wizz Air, miután a múlt héten sikerrel zárult a Norwegian megmentése.

A Wizz Air június 14-ig leállítja mind a tíz norvégiai belföldi járatát, amelyek az oslói Gardermoen repülőtérről Alesund, Alta, Bergen, Bodø, Harstad, Haugesund, Kirkenes, Stavanger, Tromso és Trondheim repülőtereire közlekedtek, ezt a norvég E24 portálnak hivatalosan is megerősítette a fapados légitársaság.

A júniustól Norvégiából a mediterrán térségbe tervezett nyaralójáratainak nagy részét sem indítja el a cég, de a kelet-európai bázisokról az országba, azon belül leginkább Oslóba és Bergenbe közlekedő útvonalait megtartja a légitársaság.

A Wizz Air közlése szerint a döntést pénzügyi és kereskedelmi elemzések alapján hozták meg, az utóbbi hónapok üzemelése nem volt gazdaságosan fenntartható.

A légitársaság szerint a norvég kormány által egyes légitársaságoknak nyújtott állami támogatások igazságtalan piaci körülményeket teremtettek, ezért a kapacitásait inkább más területekre helyezi át, ahol az utasokért valódi verseny van.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Fotó: AIRportal.hu)

A légitársaság már februárban, mindössze három hónapos működést követően bezárta a második norvégiai bázisát, a Trondheimben állomásozó két gépét Oslóba helyezte át. Ezt akkor a járvány miatti korlátozások miatti alacsony kereslettel indokolta, de hasonló okok miatt a fővárosból közlekedő útvonalait és az azokon közlekedő járatok számát is visszavágta.

A Wizz Air tavaly október elején jelentette be, hogy belföldi járatokat indít Norvégiában, majd néhány héttel később közölte, hogy a kezdeti háromról tíz útvonalra bővíti kínálatukat az ország repterei között.

A légitársaság rövid norvégiai működését több kritika is érte az ottani politikusok részéről.

A norvég miniszterelnök még októberben szólított fel a Wizz Air járatainak bojkottjára, mert a légitársaság nem engedi a szakszervezetek működését, továbbá kritizálták, hogy a norvég bázison kelet-európai munkaerőt alkalmaztak, Oslo főpolgármestere pedig koronavírus-gócpontnak nevezte a Wizz-járatokat, miután kiderült néhány lengyel dolgozó fertőzöttsége.

A Wizz Air azt követően fújt visszavonulót a norvég piacon, hogy a múlt héten sikeresen zárult a Norwegian megmentése, illetve korábban a SAS Scandinavian Airlines is állami támogatást kapott.

Amint megírtuk, sikeres reorganizáció és adósságrendezés után a Norwegian kilépett a csődvédelemből, a korábbinál jelentősen kisebb, 51 gépes flottával elsősorban Norvégiát köti majd össze európai nagyvárosokkal. Mint ismert, az országban egy új fapados légitársaság is alakult Flyr néven, amely június végétől elsősorban belföldi és nyaralójáratokat teljesíthet, de később Európa nagyvárosaiba repül majd a tervek szerint.