Ünnepélyesen köszöntötték a Liszt Ferenc reptéren a China Eastern-csoporthoz tartozó Shanghai Airlines ningpói járatát, az eseményen az AIRportal.hu megtudta, nyáron heti ötre bővül a sanghaji összeköttetés és a légitársaság a Budapest Airporttal dolgozik hsziani és csengtui járatok visszatérésén is.

Amint korábban megírtuk, a járatnyitás Ningpóba (Ningbo) két fázisban történt, kezdésként május 29-én és június 5-én két charter-járatpár repült a Jangce-delta régióban, Csöcsiang tartomány északkeleti részében lévő, mintegy 9,4 milliós lakosú város és a magyar főváros között.

A második fázisban, június 12-től heti egyszer, hétfőnként menetrend szerinti járatként repül az útvonalon a légitársaság, júliustól pedig hetente két közvetlen járatra (hétfő és csütörtök) bővül az összeköttetés a tervek szerint.

A járat 21:40-kor érkezik Budapestre és 23:55-kor indul vissza Ningpóba.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a járatnyitó eseményen elmondta, hogy Kína és Magyarország között jelentős a kereslet a szabadidős és az üzleti utazások, valamint a két ország élénk gazdasági kapcsolatainak érdekében közlekedő járatok iránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az idei első negyedévben bár kevesebb közvetlen járat közlekedett Kína és Budapest között, mint a járvány előtt, az első negyedévben így is húszezer utas használta ezeket.

A Budapest Airport és a légitársaság dolgozik annak érdekében, hogy a járvány előtt elérhető, Csengtu és Hszian városaiba közlekedő közvetlen járatok is visszakerüljenek az útvonalkínálatba – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. (Fotó: AIRportal.hu)

Qiu Jie, a China Eastern Airlines magyar piacért is felelős igazgatója az AIRportal.hu kérdésére válaszolva elmondta: a várhatóan augusztustól hetente öt járatra bővülő sanghaji, valamint a heti két ningpói járattal a hét minden napján repülnek majd a China Eastern-csoporthoz tartozó Shanghai Airlines repülőgépei a magyar fővárosba.

Qiu Jie, a China Eastern Airines igazgatója. (Fotó: AIRportal.hu)

Ningpo a negyedik kínai város, amely közvetlen járattal elérhetővé válik a magyar fővárosból. Jelenleg az Air China Peking (június 19-től) és Csungking, a Shanghai Airlines pedig Sanghaj városával köti össze Budapestet.

Júliustól már hetente tíz közvetlen utasszállító járat köti majd össze Kínát és Magyarországot, amely megközelíti a járvány előtti, régiós rekordnak számító heti 13 járatot – emelte ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Fotó: AIRportal.hu

A Ningpo és Budapest közötti járatokat a Shanghai Airlines Boeing 787-9 Dreamliner repülőgépei teljesítik, ugyanezek repülnek Sanghajba is.

A légitársaság négyosztályos (hivatalosan három) fedélzeti elrendezéssel üzemelteti a repülőgéptípust, 4 első-, 26 üzleti, 28 megnövelt komfortot kínáló prémium turista, valamint 227 turista osztályú üléssel.

Fotó: AIRportal.hu

A Shanghai Airlines utasszállító járatai 2019 júniusától a világjárvány kezdetéig rövid ideig szinte napi látogatók voltak Ferihegyen, a közvetlen Sanghaj-Budapest útvonal mellett a Sanghaj-Csengtu-Budapest és a Sanghaj-Hszian-Budapest útvonalon is repültek, majd 2021-ben és 2022-ben áruszállító járatokat teljesített Ningpo és Budapest között Boeing 787-9-eseivel.

Amint arról korábban beszámoltunk, a két ország között megkötött új légügyi egyezmény értelmében az eddigi maximum 21 helyett hetente immár 42 járatpár közlekedhet Kína és Magyarország között, beleértve az utas- és cargo-járatokat is.

A légiáru-szállítás Kína és Magyarország között közvetlen dedikált cargo-járatokkal Hangcsou (magyar állam/Wizz Air), Csengtu (Sichuan Airlines), valamint Hongkong (Ethiopian Cargo) városaiba érhető el Budapestről.

Emellett május 19-től elindult a China Central Longhao Airlines hetente két alkalommal és Boeing 747-400F repülőgéppel közlekedő járata Csengcsou és Budapest között, amely a Universal Translink Airlines (UTA) számára repül charterként.