Azt tervezi az Airbus, hogy az A330neóból kisebb felszállótömegű és hajtómű-teljesítményű regionális változatot is kínál majd a vásárlóknak. Ezzel és a tervezett még nagyobb teljesítményű A321XLR-rel igyekezne lefedni a piac közepének hívott szegmenst, és fogná ki a szelet az európai gyártó, a rivális Boeing elképzelt közepes méretű új típusának vitorlájából.

Az első utasforgalomba álló A330-900neo példány átadásán, Toulouse-ban Crawford Hamilton marketingfőnök a Bloomberg szerint elmondta: a meglévők mellett terveznek egy regionális változatot is az újrahajtóművezett, továbbfejlesztett szélestörzsűből.

Az A330neo hajtóműveinek tolóerejét és a gép legnagyobb felszállótömegét lehet csökkenteni.

Az A330neo közepes és nem túl hosszú járatokra optimalizálását úgy oldanák meg, hogy a Rolls-Royce Trent 7000 hajtóművek maximális teljesítményét 72 ezer fontról 68 ezerre csökkentenék, a felszállótömeget pedig 242 tonnáról 200-ra.

Az előző generációs A330-300-asból is csinált regionális változatot az Airbus, a Saudia által forgalomba állított verzió szintén 200 tonnás legnagyobb felszállótömegű, és így 5500 kilométer a hatótávolsága (a mintegy 12 ezer kilométer helyett).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az A321neo és az A330neo “közelebb” kerülne egymáshoz az utóbbi típus regionális változatával (Fotó: Airbus)

A regionális A330neóra azért lát szükséget az Airbus, hogy az úgynevezett “piac közepét”, a közepes méretű és hatótávolságú repülőgépek szegmensét kiszolgálja, mégpedig csupán két típussal. Guillaume Faury Airbus-vezér szerint így zárnák kisebbre az A320neo és az A330neo típuscsaládok közötti rést.

Mindezt azért, mert ide pozicionálja a rivális Boeing a nem hivatalosan 797-esnek nevezett, kéttagúnak gondolt típuscsaládot, amely még csupán előzetes tervezési szakaszban van, a programot nem indították el.

Crawford Hamilton a TAP-átadót megelőző sajtótájékoztatón kritizálta a Boeing portfólióját, mondván, hogy túl komplex. A szegmens nagy részét három típuscsaláddal szolgálná ki az amerikai gyártó, a 737-essel, a leendő 797-essel és a 787-essel. Ráadásul a 737-esek két leghosszabb törzsű, 9-es és 10-es változat és a 787-8-as eladásait a 797-es kannibalizálná is – tette hozzá.

Fogyókúra és hajtóműgyengítés adná az A330neo Regionalt (Fotó: Airbus)

Ezzel szemben szerinte az Airbus két típuscsaláddal megoldja ezt a feladatot, ami hatékonyabb a pilóták képzése, a karbantartás és alkatrészellátás tekintetében.

Magát a piac közepét így a tervezés alatt álló, még nagyobb teljesítményű A321neo változata, az A321XLR és a most említett regionális A330neo szolgálná ki Hamilton szerint.

Hamilton arról is beszélt, hogy bár a Boeing 787-hez képest régebbi alapokon nyugszik és nagyobb tömegű az A330 – és neo változata -, létjogosultságát bizonyítja, hogy még mindig a piacon van, nagyobb férőhelye pedig utasonként kedvezőbb költséget jelent.

Emlékeztetett arra is, hogy az A330neo eladási számai nem túl fényesek, azonban annak idején, az előző generációs változat is a bevezetése után később vált igencsak keresetté. Meglátása szerint amint egyre több Boeing 767-est és 777-est, valamint régebbi A330-ast vonnak ki, annál több megrendelés érkezik majd az Airbushoz az A330neo különböző változataira.