A Lufthansa leadta ajánlatát az ITA Airways kisebbségi részesedésének felvásárlására, emellett opciót is szerezne az olasz nemzeti légitársaság későbbi teljes megszerzésére.

Az olasz gazdasági és pénzügyminisztériumhoz eljuttatott dokumentum alapján a Lufthansa szándéknyilatkozat megkötésére törekszik, amelynek aláírását követően kizárólagos tárgyalások kezdődnének a felek között az ügylet részleteiről.

A német cég közleménye szerint a felek közötti egyeztetések kitérnének a tőkebefektetés formájára, az ITA Airways Lufthansa-csoportba történő integrációjára, ennek kereskedelmi és üzemeltetési kérdéseire, valamint a két társaság közötti szinergiák kihasználására.

A kötelező érvényű megállapodás megszületése esetén az ügylet lezárásához az illetékes hatóságok jóváhagyása szükséges – emlékeztet a tájékoztatás.

A Lufthansa közleménye azt kiemeli, hogy Olaszország a legfontosabb piaca a saját országain és az Egyesült Államokon kívül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Lufthansa Group

Amint korábban megírtuk, olasz lapértesülések szerint a Lufthansa mindkét irányban bebiztosítaná magát, azaz sikertelenség esetére kilépési záradék kerül a megállapodásba, a teljes tulajdonrész megszerzésére vonatkozó opció mellett.

Mint ismert, a Lufthansa hosszú évek óta próbál részt venni az olasz légiközlekedésben, volt egy Lufthansa Italia nevű próbálkozása is, és ennek része lenne egy római hub az ITA megvételével, azonban a hosszú ideig a csőd szélén táncoló előd, az Alitalia utolsó éveiben a fapadosok jelentős piacrészt szereztek az országban.

A német légitársaság tavaly az MSC hajózási vállalattal közösen pályázott az ITA Airways megvételére. Az akkori kormány inkább egy amerikai pénzügyi befektető által vezetett konzorcium ajánlatát preferálta, ám az új kabinet a nyár végén visszaküldte a pályázókat a stratvonalra. Ezt követően a Lufthansa már egymaga folytatott tárgyalásokat.

Forrás: Airbus