Airbus A321neók váltják le 2021-től a China Airlines Boeing 737-800-as gépeit, a tajvani nemzeti légitársaság a versenyben végül nem a 737 MAX-ot választotta. Az áruszállító flotta 747-eseiből az öregebbeket pedig nem a Jumbo új generációs változatával, hanem 777-esekkel váltja le a cég.

Döntést hozott a China Airlines a keskenytörzsű flottájának lecseréléséről, az új gépek 2021-től érkeznek meg – írja a Flightglobal.

A tajvani nemzeti légitársaság a Boeing 737-800-as gépeit nem a MAX változattal, hanem a rivális Airbus A321neójával váltja le, amelyből 14 darabot lízingel, valamint tárgyalásba kezd ezen felül további 11 megrendeléséről és öt opciós példányról.

Az A321neo kiütötte a 737 MAX-ot a tajvani légitársaság versenyén (Fotó: AIRportal.hu)

A cég tájékoztatása szerint megvizsgálták az összes lehetséges terméket, és az ázsiai regionális célállomásaikon tapasztalható zsúfoltság miatt döntöttek úgy, hogy az A321neo lesz a megfelelő választás. A hajtóműtípusról egyelőre nem közöltek semmit.

Mint arról beszámoltunk, az Airbus új generációs keskenytörzsűjének legnagyobb változata sokszor annyi megrendelést nyert, mint vele összemérhető Boeing 737 MAX 9, ezért 2017 júniusában az amerikai gyártó elindította a megnyújtott MAX 10-es programját. Ennek szükségességét jól jelzi, hogy jelenleg már több mint kétszer annyi, csaknem hatszáz példányra van rá szerződés, mint a MAX 9-esre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azonban érdekesség, hogy a tajvani légitársaság mégis vállalta a kiképzéssel és a műszaki háttér megteremtésével együtt költséges flottacserét az Airbusok bevezetésével, bár igaz, hogy a szélestörzsű gépei között A350-esek és A330-asok is vannak.

Forrás: Airbus

A China Airlines ezzel együtt azt is közölte, hogy az öregedő Boeing 747-400F áruszállító gépei közül a nyugdíjazandókat a kisebb 777F típussal váltja le.

Tehát a légitársaság nem a Jumbók új generációs -8F változatát választja e célra. Ennek okairól nem közöltek részleteket, de a globális áruszállítás stagnálása vagy időnkénti mérséklődése is szerepelhet köztük.

A minap megírtuk, hogy a jelek szerint az izlandi Icelandair is fontolgatja A321-esek beszerzését, részben vagy egészében a 737-esek helyett.