Egymilliárd USA-dollár üzemi szintű veszteségről adott számot az első pénzügyi félévére a Boeing, a bevételek mintegy 20 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest.

Az amerikai gyártó lapunkhoz eljuttatott eredménykimutatása szerint a bevételei a második negyedévben 35 százalékkal 15,7 milliárd USA-dollárra csökkentek, miután a 737 MAX-ok földre parancsolása miatt nem tudnak annyi gépet átadni, mint korábban.

A június 30-ával végződött negyedévben a Boeing 3,3 milliárd dollár üzemi szintű veszteséget halmozott fel, egy évvel korábban még 2,7 milliárdos pluszban voltak, az adózás utáni eredmény a tavalyi 2,1 milliárd dollár nyereség után idén a negyedévben 2,9 milliárd dollár veszteség volt.

Az év első hat hónapjában a Boeing 38,6 milliárd dollár bevételből gazdálkodott, ez 19 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanilyenkor. Az üzemi eredmény a tavalyi első féléves 5 milliárdos nyereség után idén 1 milliárdos veszteségbe fordult, az adózott eredmény pedig 793 millió dollár veszteséget mutatott a tavalyi 4,6 milliárd nyereség után.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kereskedelmi repülőgéptípusokkal foglalkozó részleg a második negyedévben mindössze 90 gépet adott át, 54 százalékkal kevesebbet, mint tavaly, de a féléves teljesítmény sem valami fényes: 239 elkészült és átadott gépnél járnak, ami 37 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanilyenkor.

A Boeing már korábban bejelentette, hogy a MAX-ok földre parancsolása miatt jelentős bevételkiesést kénytelen elkönyvelni, a pénzügyi jelentés szerint 5,6 milliárd dollárral csökkent a bevétel csak az új generációs keskenytörzsű problémái miatt.

A jelentésben a társaság azt írta, továbbra is zajlik az új generációüs 737-es hibáinak kiküszöbölésére a fejlesztés és a tesztelés. A végső szoftveres csomagot egy előre meg nem jelölt időpontban nyújtják be jóváhagyásra a Szövetségi Légügyi Hatósághoz (FAA), amelynél ezek után születhet döntés a dokumentumok elfogadásáról, és a gép légialkalmassági engedélyének újbóli kiadásáról.