A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvétele iránt katari befektetők is érdeklődnek, a kormány szívesen látná őket stratégiai partnerként – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök Dohában.

A magyar kormányfő egy Katarban rendezett gazdasági fórum pódiumbeszélgetésén kérdésre válaszolva elmondta, hogy ottani befektetők is érdeklődnek a budapesti repülőtér iránt.

A tárgyalások folyamatban vannak, döntés még nem született, de a magyar kormány szívesen látna katari befektetőket a repülőtér megvételénél, a magyar részvétel mellett.

Orbán Viktor kiemelte, hogy katari részvételre nemcsak a kivásárláshoz szükséges források biztosításában számítanának, hanem
stratégiai partnerként, amely nagyszabású befektetést kész végrehajtani annak érdekében, hogy a budapesti az egyik legversenyképesebb európai légikikötő legyen.

Fotó: AIRportal.hu

Mint ismert, a kormány közlések szerint évek óta tárgyal a repülőtér visszavásárlásáról a jelenlegi kanadai, német és szingapúri tulajdonosokkal. A légikikötőt eddig állami részvétellel, de magyar magánbefektetők és nagyvállalatok konzorciumával közösen tervezték kivásárolni, viszont bár állítólag már előrehaladott tárgyalások folytak, 2021-ben elhalasztották a tranzakciót a nem megfelelő a magyar és nemzetközi pénzügyi helyzet miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport jelenlegi tulajdonosai többször is hangsúlyozták, hogy hosszútávú befektetésként tekintenek a repülőtérre, amelynek fejlesztését az elmúlt időszakban és a jövőben is jelentős befektetéssel kívánják megvalósítani.

A dohai légikikötő a világ egyik legjobb repülőtere, többször is előkelő helyen végzett a Skytrax felmérésén (2021-ben és 2022-ben az első, 2023-ban a második helyen). A Qatar Airways gyűjtő-elosztó repülőtereként (hub) működő Hamad terminálbővítését tavaly novemberben adták át.