Húsz darab új generációs szélestörzsű repülőgép megrendeléséről dönthet a Lufthansa heteken-hónapokon belül, listaárakon számolva ötmilliárd dollár értékben.

Fotó: AIRportal.hu

A német légitársaság Bloomberg meg nem nevezett forrásainak információi szerint az Airbustól és a Boeingtől is bekért ajánlatokat, és húsz darab Boeing 787 Dreamliner, vagy Airbus A350-es megrendeléséről dönthet a következő időszakban.

A megrendelés értéke listaárakon számolva 5 milliárd amerikai dollár lehet.

A légitársaság nem csak az engedmények mértéke alapján dönt majd, hanem arra is javaslatot kért a gyártóktól, hogy azok beszámítsák és átvegyék a Lufthansa kiöregedő, nagy fogyasztású és drágábban karbantartható négyhajtóműves A340-es repülőgépeit.

A régebbi típusok beszámítása egy-egy nagyobb értékű repülőgép-megrendelés esetén nem példa nélküli az iparágban. A Bloomberg kiemeli azonban az A340-esek nem túl kelendőek a piacon, ennek megfelelően az értékük sem túl magas, bár szétszerelve sok alkatrészük kompatibilis a kéthajtóműves A330-asokéval, így „darabokban” nagyobb értéket képviselhetnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Lufthansa egyik A340-600-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A hírügynökség cikke megemlíti, hogy a Lufthansa 728 gépes flottájának átlagéletkora 11,4 év volt a tavalyi adatok szerint, mely csaknem kétszerese a rivális Emirates flotta-életkorának.

A német cégnél jelenleg közel 80 darab négyhajtóműves repülőgép teljesít szolgálatot, ebből pedig több mint 30 darab A340-es, így az európai légitársaságok közül a Lufthansa költi a legtöbbet üzemanyagra.

A Lufthansa régebbi A340-300-asait 1996 és 2001 között gyártották, a cég A340-600-asi kevesebb mint tíz évesek.

A Lufthansa korábban 25 darab A350-900-ast rendelt, melyből idén év végéig már a tizenkettedik példány is forgalomba áll a müncheni bázison, és a cégnek még 30 darabra van opciós szerződése.

A Lufthansa korábban 34 darab Boeing 777-9-est is rendelt, melyből az elsőt 2020-ban veheti át a légitársaság, de a cég vizsgálja, több példány átvételének elhalasztását, sőt 14 példány átvételétől akár el is állhat.

A gazdasági hírügynökség értesüléseit egyik fél sem kívánta kommentálni.